De marter in Nederland
De marterachtigen (Mustelidae) vormen een familie uit de orde der roofdieren (Carnivora).
Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten marterachtigen. Tot de familie behoren otters, hermelijnen, dassen, nertsen, wezels, bunzingen, fretten en marters.
De familie marterachtigen zijn onder te verdelen in drie ondergeslachten die in totaal acht soorten bevatten. Hieronder een duidelijk overzicht.
Geslacht Martes (Marters)
Ondergeslacht Martes
- Steenmarter (Martes foina)
- Boommarter (Martes martes)
- Sabelmarter (Martes zibellina)
- Japanse marter (Martes melampus)
- Amerikaanse marter (Martes americana)
Ondergeslacht Pekania
- Vismarter (Martes pennanti)
Ondergeslacht Charronia (Bonte marters)
- Maleise bonte marter (Martes flavigula)
- Nilgirimarter (Martes gwatkinsii)
Marter in Nederland
In Nederland (en ook Belgie en Luxemburg) komen twee verschillende soorten voor, namelijk de Boommarter en de Steenmarter. De overige soorten zult u hier niet aantreffen.
De marter in Nederland komt vooral voor in het oosten van het land. Jarenlang was de marter in Nederland bijna uitgestorven.
Zowel de Boommarter als de Steenmarter is in Nederland inmiddels een beschermde diersoort. Dit zorgt ervoor dat ze weer in aantal kunnen toenemen.
Hier is niet iedereen even blij mee, want vooral de Steenmarter kan veel overlast en schade veroorzaken in en rondom woningen.
Dat de marter in Nederland een beschermde diersoort is, zorgt daarom voor veel spanningen, omdat mensen geen directe maatregelen tegen de marters kunnen nemen, zonder in het bezit te zijn van een vergunning.
Deze vergunning wordt doorgaans alleen afgegeven aan specialistische bestrijders.
Marter in Nederland
De Steenmarter
De Steenmarter is circa even groot als een kat, maar is iets ‘slanker’ gebouwd. Het beestje staat iets lager op zijn pootjes. De gemiddelde hoogte van de Steenmarter is 12 cm.
De vacht van de Steenmarter is donker tot vaalbruin en wordt gekenmerkt door een witte gevorkte ‘vlek’ die begint bij zijn hals en doorloopt tot zijn voorpootjes.
Daarnaast heeft de Steenmarter een lange staart in verhouding tot zijn lichaam. De staart is zo’n 26 cm lang. De lengte van de kop en romp is 40 tot 48 cm.
Hieronder een afbeelding van het leefgebied van de Steenmarter. Daarop is de zien dat deze marter ook in Nederland voorkomt.
De Boommarter
De boommarter verschilt op een aantal punten van uiterlijk met de steenmarter.
De Boommarter wordt ook wel de Edelmarter genoemd en komt meer voor in het bos dan in en rondom huizen. Hierdoor veroorzaakt de boommarter minder overlast dan de Steenmarter.
De Boommarter heeft een chocoladebruine vacht met een gelige keelvlek en een lange staart.
Hij wordt 36 tot 56 cm lang, ongeveer 15 cm hoog en kan 0,5 tot 2,5 kilo wegen. Zijn staart wordt 17 tot 28 cm lang.
De oren zijn langer en breder dan die van de Steenmarter. Daarnaast kun je de twee onderscheiden door de kleur van de keelvlek.
Hieronder een afbeelding van het leefgebied van de Boommarter.
Foto: IUCN Red List of Threatened Species