Wat is een Steenmarter?
Wat is een Steenmarter?
Een Steenmarter of ook wel het fluwijn (Martes foina) behoort tot de familie der marterachtigen. De Steenmarter is een klein roofdiertje en eigenlijk een alles-eter.
Hoewel het diertje er mooi uit ziet, kan het vooral in Oost-Nederland voor veel overlast zorgen. De Steenmarter is namelijk een beschermde diersoort, dus maatregelen tegen de overlast van de Steenmarter zijn moeilijk op een legale manier te nemen.
Wat is een Steenmarter en welke overlast bezorgt het diertje?
De bunzing, otter, das, boommarter, hermelijn en wezel zijn allen familie van de Steenmarter. De Steenmarter, in het Engels ‘Beech Marten’ genoemd, komt voor in een groot deel van Europa.
Omdat het beestje zich erg makkelijk aanpast, is hij vaak te vinden in de buurt van mensen, wat vaak leidt tot botsingen tussen de mensen en de Steenmarter. Waarom?
Als de Steenmarter de kans ziet, maakt hij dankbaar gebruik van uw zolder, andere delen van uw woning, schuurtjes, garages en zelfs uw auto.
De Steenmarter kan hier een nest maken en daardoor voor veel overlast zorgen. Het diertje kan verschillende dingen kapot knagen, maakt veel herrie en zorgt daarnaast voor veel stankoverlast.
Hieronder vindt u een duidelijke foto van de Steenmarter.
Het uiterlijk van de steenmarter
Om te weten wat een Steenmarter is, is het belangrijk om de Steenmarter goed te herkennen.
De Steenmarter wordt door velen gezien als een ‘mooi’ dier. Het diertje is ongeveer even groot als een kat, maar is iets meer ‘tenger’ gebouwd. Hij staat dus wat lager op zijn poten en is over het algemeen wat slanker dan een kat. Gemiddeld worden ze ongeveer 12 cm hoog.
De vacht van de Steenmarter is, zoals u op de foto kunt zien, donker tot vaalbruin. De vacht wordt gekenmerkt door een witte gevorkte ‘vlek’ die begint bij zijn hals en doorloopt tot zijn voorpootjes.
Daarnaast heeft de Steenmarter een relatief lange staart. Deze staart is gemiddeld zo’n 26 cm lang. De lengte van de kop en romp is 40 tot 48 cm lang.
De Steenmarter kunt u ook herkennen aan verschillende sporen die het diertje achter laat en schade die hij veroorzaakt.
Lees hier meer over Steenmarter schade.
Lees hier meer over Steenmarter sporen.
Onderstaand filmpje (zonder geluid) geeft een goed antwoord op uw vraag ‘Wat is een Steenmarter?’ en laat de nieuwsgierigheid en overlast dat het beestje kan veroorzaken goed zien.
Steenmarter overlast aanpakken
Mocht u last hebben van Steenmarters dan raden we u aan om contact op te nemen met een deskundig bedrijf die u op een legale manier kan helpen bij Steenmarter overlast.
Ga niet zelf proberen de Steenmarter te verjagen en te bestrijden, de diertjes zijn namelijk beschermd in Nederland en u bent al snel strafbaar.